Maak jij straks werk van je thuiswerk?
‘Weet je, ik zou wel wat vaker op kantoor willen werken.’
‘Ja, ik ook! Ik word gek van mijn bellende en overleggende collega’s hier thuis en de stiltewerkplekken zijn steeds bezet!’
‘Herkenbaar. Wat ík vooral mis, is mijn dagelijkse fietsrit naar kantoor.’
‘Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar ik mis zelfs de overvolle trein een beetje…’
De coronacrisis plus alle bijbehorende maatregelen zette onze woonwerkwereld de afgelopen weken compleet op z’n kop. We werken massaal thuis tussen onze huisgenoten, overleggen ons online een ongeluk en proberen tussendoor toch nog wat broodnodige beweging te pakken, uiteraard op 1,5 meter afstand. En wat blijkt? Thuiswerken is zo gek nog niet! Hoe hou je de positieve kanten vast, ook als we straks weer ‘normaal’ mogen werken en reizen?
Weg zijn de beren
Meer tijd voor onze huisgenoten en voor onszelf, schonere lucht, geen files, meer rust: in één klap ervaren we allemaal de voordelen van meer thuiswerken en minder forenzen. Waar veel werkgevers nog maar een paar weken geleden allerlei beren op de weg zagen, blijkt thuiswerken in het overgrote deel van de gevallen ‘gewoon’ te kunnen! Verstomd zijn bezwaren als ‘dan gaan ze zeker lekker in de tuin zitten in plaats van te werken’ en ‘dat kan ons computersysteem helemaal niet aan als iedereen thuiswerkt’. Ingehaald door de -nog altijd onwerkelijk aanvoelende- praktijk.
Zolder of keuken vandaag?
Natuurlijk, het thuiswerken gaat echt niet altijd van een leien dakje. De techniek hapert (‘Hallo, horen jullie me?’ ‘Zet je microfoon even aan, Kees’), je eigen werk combineren met thuisonderwijs geven, is een opgave (‘Vraag dat maar aan je vader.’ ‘Maar die zit al een uur te bellen.’) en wie werkt vandaag op welke plek? (‘Dan ga je maar op zolder video conferencen.’ ‘Daar heb ik geen bereik!’). Maar ondanks deze tijdelijke ongemakken denk ik dat velen van ons straks niet meer terug willen naar hoe het was.
Beste van beiden
We willen op z’n minst het beste van beide werelden behouden. Een paar dagen op kantoor werken om met collega’s samen te werken en te kletsen bij de koffieautomaat (al dan niet met 1,5 meter afstand). Gecombineerd met een paar dagen thuiswerken om geconcentreerd te werken aan bepaalde taken. De werkdag beginnen en/of eindigen vanuit huis zodat je buiten de spits kunt reizen: veel rustiger en minder stressvol voor zowel jezelf als je huisgenoten.
(On)gedwongen dichtbij
Dichterbij gaan werken is uiteraard ook een optie. Zo breng je in ieder geval je reistijd terug en hou je meer tijd over voor thuis. Misschien word je door de omstandigheden sowieso gedwongen om uit te kijken naar een andere baan en is dit een overweging om mee te nemen. Maar wellicht ben je allang blij als je je baan überhaupt kunt behouden in deze onzekere tijd.
Experimenteren
Hoe dan ook: laten we in ieder geval proberen om de vele positieve effecten van thuiswerken straks, als we weer ‘normaal’ mogen reizen en werken, vast te houden met z’n allen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar vooral ook goed voor jezelf en daarmee ook voor je werkgever. We hebben nu de tijd om erover na te denken hoe we dit samen kunnen realiseren én om er alvast mee te experimenteren.
Tip: Heb je wat werktijd over en wil je die graag een beetje nuttig invullen? Volg dan een van onze wekelijkse informatieve en gratis webinars.
Linda Blankenstein
Communicatieadviseur, tekstschrijver, webredacteur | &Morgen en Syndesmo
Linda Blankenstein werkt bij de mobiliteitsadviesbureaus &Morgen (voor overheden) en Syndesmo (voor werkgevers). Mobiliteit gaat niet meer alleen om voertuigen en asfalt, maar om ruimte, gedragsverandering, samenwerken en kwaliteit van leven. Dat vergt anders denken over mobiliteit: ‘rethinking mobility’. Zelf denkt en blogt zij ook graag over (slimme en duurzame) mobiliteit en ander reisgedrag. Linda woont in Nieuwegein en werkt in Utrecht. Ze gaat op de fiets naar kantoor, behalve als het ’s ochtends regent (en dat is bijna nooit).
www.enmorgen.nl
www.syndesmo.nl
www.linkedin.com/in/tekstein