Ben jij die trendsettende flexforens?
“Is die nieuwe leasefietsregeling niks voor ons?”
“Staat de parkeerplaats alwéér vol om acht uur!”
“Ik wil mijn auto best een keer laten staan als ik eerste klas met de trein mag reizen.”
De manier waarop jij en je collega’s kunnen en mogen reizen, is in veel organisaties een regelmatig terugkerend onderwerp van gesprek. En net als in de mode, is ook zakelijk reizen aan trends onderhevig. De drie grootste trends die we dit jaar onder werkgevers signaleren, zijn:
- steeds meer flexibiliteit en keuzevrijheid bieden
- CO2-uitstoot verminderen
- inzetten op duurzame inzetbaarheid
Denk je deze trends wel uit te zitten? Jammer: niks doen is geen optie, want dat gaat je echt medewerkers kosten.
Trend 1: de flexforens
Medewerkers willen keuzevrijheid: de ene dag gaan ze met de auto om eerst de kinderen weg te brengen, de volgende dag pakken ze de fiets omdat ze een kantoordag hebben. Ook willen mensen graag zelf bepalen waar en wanneer ze werken om zo werk en privé beter op elkaar af te kunnen stemmen. Daarnaast versterkt de toenemende verstedelijking de roep om meer keuzevrijheid. Wat moet je met een leaseauto als je in de binnenstad woont?
Zó faciliteer je de flexforens:
- Plaats- en tijdonafhankelijk werken
- Deelauto’s en deelfietsen
- Mobiliteitsbudget
- Private lease
- MaaS: Mobility as a Service
Trend 2: doe effe gezond
We moeten langer doorwerken tot ons pensioen, zitten is het nieuwe roken en de overheid stimuleert met het Nationaal Preventieakkoord actief het tegengaan van overgewicht. Kortom: een gezonde levensstijl wordt steeds belangrijker willen we de duurzame inzetbaarheid van medewerkers vergroten. Bij steeds meer werkgevers dringt het besef door dat het relatief gemakkelijker is om medewerkers blijvend vaker op de fiets te krijgen dan naar de sportschool.
Zó faciliteer je vitalere medewerkers:
- Actieve mobiliteit: stimuleer lopen en fietsen voor woonwerk- en zakelijke reizen
- Verkeersveiligheid: geavanceerde rijhulpsystemen zoals ADAS maken autorijden veiliger
- Gedragsinterventies zoals e-bike probeerpools geven een blijvend duwtje in de goede richting
Trend 3: (na)tuurlijk!
Het reduceren van de CO2-uitstoot en andere schadelijke emissies blijft voor werkgevers onverminderd belangrijk. Voor medewerkers zelf speelt deze trend in hun werk wat minder. Hoe krijg je ze toch mee? Door van duurzame mobiliteitskeuzes de standaardoptie te maken. Bijvoorbeeld door alleen nog maar elektrische leaseauto’s aan te bieden.
Zó faciliteer je duurzaam reisgedrag:
- Elektrisch wagenpark
- Van snelweglocatie naar stationslocatie verhuizen
- Actieve mobiliteit stimuleren
Trendsetter of trendvolger?
Of je nou een grote of kleine werkgever bent: deze trends en ontwikkelingen worden de norm. Als je met jouw mobiliteitsbeleid nu niet actief stuurt op flexibel, duurzaam en vitaal, loop je straks echt achter de ‘mode’ aan en dat kan je medewerkers kosten.
Lees hier het uitgebreide artikel dat ik over trends in zakelijk reizen schreef samen met mijn collega Jos Hollestelle.
Linda Blankenstein
Communicatieadviseur, tekstschrijver, webredacteur | &Morgen en Syndesmo
Linda Blankenstein werkt bij de mobiliteitsadviesbureaus &Morgen (voor overheden) en Syndesmo (voor werkgevers). Mobiliteit gaat niet meer alleen om voertuigen en asfalt, maar om ruimte, gedragsverandering, samenwerken en kwaliteit van leven. Dat vergt anders denken over mobiliteit: ‘rethinking mobility’. Zelf denkt en blogt zij ook graag over (slimme en duurzame) mobiliteit en ander reisgedrag. Linda woont in Nieuwegein en werkt in Utrecht. Ze gaat op de fiets naar kantoor, behalve als het ’s ochtends regent (en dat is bijna nooit).