Hoe creëer je meer (vrije) tijd?

Het nieuwe werken is ideaal; een 24-uurs economie, werken waar en wanneer je wil. Minder files, minder co2 uitstoot en een flexibelere en efficiëntere manier van werken. Tijd en locatie spelen geen rol meer, hetgeen mogelijkheden voor een betere werk-privé balans met zich meebrengt. Het ideale plaatje en het antwoord op alle actuele problemen, zo lijkt het althans.

Hoewel veel bedrijven schetsen dat het nieuwe werken kansen biedt om een betere werk-privé balans te waarborgen, kan dit in veel gevallen juist averechts werken. En zonder bovengenoemde voordelen uit te sluiten blijft het belang van een gezonde werk-privé balans er een met een hoge prioriteit. Want een medewerker die dit niet op orde heeft kan niet veel meer betekenen voor zijn of haar werkgever.

Een drukke werkweek hoeft geen probleem te zijn, als je thuis ontspant. Maar wat als je die ontspanning thuis niet langer vindt.

Het is een utopie om te denken dat mensen in staat zijn om op basis van bovenstaande veranderingen op het gebied van werk, automatisch de juiste veranderingen aan te brengen in hun dagelijks leven. Want hoewel het klinkt als het perfecte plaatje (werken vanuit huis, flexibel je eigen tijd in delen) betekent het in de praktijk dat je 24-7 bezig bent met je werk, op vakantie, tijdens het eten en ga zo maar door. De dagelijkse structuur is plotseling verdwenen en daar zijn de meesten van ons juist zo bij gebaat.

De mens is een gewoontedier en geneigd om routines en gewoontes aan te houden, zelfs als dat ons niet langer dient. Verschillende fases en ontwikkelingen in ons leven vragen om een andere tijdsindeling en herstructurering van bestaande cognities en patronen. En dat gaat niet zonder bewustwording en de nodige inspanning.

Is er een manier om zowel de voordelen van minder co2 uitstoot en minder files te bewerkstelligen, maar gelijktijdig zorg te dragen voor een goede werk-privé balans?Ja, Greenmonkeys heeft hier het antwoord op gevonden. Een baan in de buurt zorgt namelijk voor alle bovengenoemde voordelen en tackelt het probleem van een verstoorde werk-privé balans voor een groot deel automatisch. Het wordt namelijk een stuk simpeler om in de huidige maatschappij een goede balans te waarborgen als werk en privé daadwerkelijk gescheiden blijven.

Tips
Plan hersteltijd of ga aan de slag met een prioriteitenlijst. Wil je weten hoe je dit laatste doet, mail naar info@vosscoaching.nl en ontvang een handzaam document om dit op simpele wijze in kaart te brengen.
Wil jij ook aan de slag met je werk-privé balans? VossCoaching helpt je hier graag bij. Informeer eens bij jouw werkgever naar de mogelijkheden voor coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Marlyse Voss
Sociaal psycholoog | Coach bij VossCoaching 

Marlyse Voss biedt persoonlijke begeleiding met betrekking tot vraagstukken en problemen rondom loopbaan, persoonlijke ontwikkeling en werk-privé balans. Voor een nieuw project, MOMS, richt ze zich speciaal op moeders.
www.vosscoaching.nl