Altijd is Kortjakje ziek …

Marlyse Voss, Sociaal psycholoog | Coach

De feestdagen staan weer voor de deur, tijd om te ontspannen met een lekker wijntje voor de open haard! Misschien ben jij een van de velen die eindelijk gaat genieten van een welverdiende vakantie, na een jaar hard te hebben gewerkt. Pas dan een beetje op voor het omgekeerde Kortjakje syndroom. Een kleine opfrisser voor bij wie er bij de naam Kortjakje een vaag (of geen) belletje gaat rinkelen: “Altijd is Kortjakje ziek, midden in de week maar zondags niet…” En dan omgekeerd dus, ook wel bekend als vrijetijdsziekte.

 

Hoe zit dit precies?
Tijdens drukke en stressvolle periodes maakt je lichaam cortisol en adrenaline aan. Als je hier plotseling mee stopt raakt het lichaam uit balans, met een verlaagde weerstand als gevolg.
Daarnaast leven de meeste mensen over het algemeen wat ongezonder. Ze drinken meer alcohol, eten vetter en gaan later naar bed. Niet per se goed voor je weerstand dus. De wetenschap is er nog niet helemaal over uit, maar de oorzaken lijken hiermee te maken te hebben.

Hoe voorkom je dat je ziek wordt tijdens de feestdagen?
1. Zorg ervoor dat je voordat de vakantie begint alvast wat dagen vrij neemt om alles lekker voor te bereiden, zodoende kan je lichaam kan langzaam aan wennen aan de rust.
2. Begin op tijd met het afronden van je werk, zodat je de stresspiek vlak voor je vakantie voorkomt.
3. Verander je ritme niet te veel tijdens je vakantie en probeer een klein beetje gezond te leven.
4. Tot slot misschien wel de belangrijkste, maar voor dit jaar een beetje laat. Zorg gedurende de rest van het jaar voor een betere balans. Ziek worden tijdens of op vakantie is namelijk vaak een teken dat de balans al een beetje zoek is.

Nog wat algemene tips voor 2020 als het gaat om stressreductie.
Wellicht een open deur, maar het vermijden van stressvolle factoren is natuurlijk de meest effectieve manier om aan stressreductie te doen. Fijn als dit tot de mogelijkheden behoort, maar helaas is dat vaak niet het geval.
Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van veranderingen in jouw omgang met stress. Hier heb je namelijk wel degelijk invloed op. En een beetje eigen regie in deze is wel zo prettig.

1. Ga op tijd naar bed: Slaap en stress zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ervaar je stress, dan is slapen de beste remedie. Tijdens je slaap herstel je van de effecten van stress.
2. Eet gezond: Uit onderzoek blijkt dat mensen die gezond eten minder vatbaar zijn voor depressie en stress. Vermijd cafeïne, alcohol, vet en koolhydraten. Daarvoor in de plaats is het belangrijk om voldoende vitaminen en antioxidanten tot je te nemen. Vitamine B, C, magnesium, zink, omega 3 vetten zijn belangrijk om voldoende tot je te nemen.
3. Beweeg: Door lichamelijke inspanning worden stresshormonen sneller afgebroken.
4. Vermijd multitasken: Misschien niet van deze tijd, maar ons brein is hier niet voor gemaakt. Het maakt je uiteindelijk alleen maar minder productief.
5. Timemanagement.
6. Let op je ademhaling, door rustig in en uit te ademen activeer je het parasympatische zenuwstelsel.
7. Leer je spieren ontspannen.
8. Wees je bewust van de zaken die jou stress opleveren: Hou dagelijks bij op welke momenten je stress ervaart.

Alvast het allerbeste gewenst voor 2020!

Marlyse Voss
Sociaal psycholoog | Coach bij VossCoaching 

Marlyse Voss biedt persoonlijke begeleiding met betrekking tot vraagstukken en problemen rondom loopbaan, persoonlijke ontwikkeling en werk-privé balans. Voor een nieuw project, MOMS, richt ze zich speciaal op moeders.
www.vosscoaching.nl