De week van de werkstress

 

Marlyse Voss, Sociaal psycholoog | Coach

Stress, het is ongetwijfeld geen verrassing dat iedereen er dagelijks mee te maken heeft. Vaak herken je stressvolle momenten direct. Je hart gaat sneller kloppen, je begint te zweten en je bloeddruk stijgt. Je lichaam bereidt zich voor op vechten, vluchten of bevriezen. Dat deze voorbereiding op actie vanuit evolutionair oogpunt erg handig is, is de meesten van ons wel bekend. Tegenwoordig  verkeren we echter steeds vaker en langer in deze staat.

 

Hoewel kortdurende stress juist nuttig is, geldt dat voor chronische stress helaas niet. Opvallend is dat we ons er vaak helemaal niet zo bewust van zijn dat we langere tijd stress ervaren. En dat is niet geheel zonder gevolgen. Stress verandert namelijk onze hersenstructuur en wel op dusdanige wijze dat het nog meer stress veroorzaakt. Een vicieuze cirkel dus, die je tijdig wil herkennen om definitieve schade te beperken.

Hoe kom je er eigenlijk achter of je chronisch stress ervaart? Een niet te onderdrukken tirade in de auto op het moment dat een mede-weggebruiker even niet oplet. Of een extreem geïrriteerde reactie als je collega koffie komt brengen, maar de melk vergeet. Op zichzelf geen alarmerende zaken, maar het is verstandig om waakzaam te zijn als dit zich met enige regelmaat voordoet. Een overvolle agenda en het gevoel steeds iets te moeten doen met een gejaagd gevoel als gevolg zijn eveneens redenen om de balans eens op te maken.

Voor velen sluimert de stress op zondagavond al, wanneer je je realiseert dat je eigenlijk veel te weinig tot rust bent gekomen tijdens het weekend. Start je wel lekker fris op maandagochtend, dan ervaar je stress zodra je voor de zoveelste keer in de file staat. Ook filestress gaat niet in de koude kleren zitten. Diverse onderzoeken tonen aan dat filestress voor concentratieproblemen, verminderde productiviteit en meer stress op de werkvloer zorgt. Vervolgens neem je de opgebouwde stress mee naar huis, daar waar  je eigenlijk ‘vrij’ wil zijn om op te laden. Tel daar de sociale verplichtingen in het weekend bij op en de cirkel is weer rond.

We hebben meer te doen in minder tijd. We stellen hogere eisen en maken minder tijd voor ontspanning. Niet gek dat we op den duur niet goed meer kunnen herstellen. Door de heersende norm om op alle vlakken buitengewoon goed te presteren hebben we naast minder tijd, ook minder ruimte voor het maken van fouten. We proberen onbewust aan alle verwachtingen te voldoen en worden voortdurend geconfronteerd met het feit dat anderen het beter doen.

De week van de werkstress, een mooi moment om de disbalans in jouw leven eens grondig onder de loep te nemen. Wat  kan jij doen om meer rust en tijd te creëren? Wellicht iets om met je mee te nemen deze week.

Marlyse Voss
Sociaal psycholoog | Coach bij VossCoaching 

Marlyse Voss biedt persoonlijke begeleiding met betrekking tot vraagstukken en problemen rondom loopbaan, persoonlijke ontwikkeling en werk-privé balans.
Bezoek de website van Marlyse Voss